Περιγραφή
Βαρέλι βουτύρου κάθετο:
Παραδοσιακή ονομασία: Μποτινέλο, ξυλάγκι
Παραδοσιακο ξύλινο σκεύος όπου έριχναν το γάλα και το χτυπούσαν μέχρι να γίνει βούτυρο.
Έχει ένα μακρύ ξύλο που στην μια άκρη του έχει μια στρόγγυλη επιφάνεια με μεγάλες τρύπες.
Οδηγίες παρασκευής βουτύρου:
Συλλέγουμε το γάλα και το αφήνουμε κάποιες μέρες να ξινίσει. Γεμίζουμε το βαρέλι μας (μέγιστο το 1/3 του βαρελιού) με το γάλα. Αρχίζουμε να χτυπάμε με το ειδικό μακρύ ξύλο μέχρι να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι τεμάχια λίπους(βούτυρο) και βουτυρόγαλα.
Συλλέγουμε το βούτυρο από την επιφάνεια σε ένα δοχείο, το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. Η διαδικασία του ξεπλύματος μπορεί να επαναληφθεί μερικές φορές μέχρι το νερό να μην αλλάζει χρώμα.
Αποθηκεύουμε σε δοχεία και είναι έτοιμο προς χρήση.
Χαρακτηριστικά:
- Με στενό στόμιο.
- Η κατασκευή του είναι από ρόμπολο.