Περιγραφή
Βαρέλι βουτύρου οριζόντιο:
Παραδοσιακή ονομασία: Μποτινέλο
Παραδοσιακο ξύλινο σκεύος όπου έριχναν το γάλα και το κουνούσαν μέχρι να γίνει βούτυρο.
Τοποθετούσαν δύο σχοινιά στις εγκοπές του βαρελιού και το κρεμούσαν οριζόντια.
Έπειτα το χτυπούσαν στην πάνω και στην κάτω πλευρά,κουνώντας το βαρέλι, μέχρι να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οδηγίες παρασκευής βουτύρου:
Συλλέγουμε το γάλα και το αφήνουμε κάποιες μέρες να ξινίσει. Γεμίζουμε το βαρέλι μας (μέγιστο το 1/3 του βαρελιού) με το γάλα. Έπειτα το κρεμάμε και ξεκινάμε να το χτυπάμε και απο τις δυο πλευρές έτσι ώστε να ανακινείται το περιεχόμενο για αρκετή ωρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τεμάχια λίπους(βούτυρο) και το βουτυρόγαλα.
- Με στενό στόμιο.
- Η κατασκευή του είναι από ρόμπολο.